Het Kind gesprek

Voor een kind is het heel heftig als er in het gezin vaak ruzie is of als je ouders hebben besloten te gaan scheiden. Het kan gebeuren dat een kind vreemd gedrag laat zien op school, bij de opvang, op de sportclub of in de thuissituatie en dat je als ouder niet weet waar dit vandaan komt. Het is goed om er snel bij te zijn wat er speelt in het hoofd van jou kind.

Ik zeg wel eens tegen ouders dat een kind allerlei laatjes open heeft staan in zijn/haar hoofd. Dit omdat een kind geen duidelijkheid ergens over heeft, zich angstig voelt, zorgen heeft of boos is, wat opgelost dient te worden zodat het laatje weer dicht kan en hij/zij niet belemmerd word in zijn/haar ontwikkeling. Een kind kan ergens mee zitten en het gevoel hebben dat iets een geheim is of dat hij/zij ergens een bepaald gevoel/idee over heeft waarvan hij/zij eigenlijk niet eens weet of dit ook op waarheid berust. Soms hoort een kind grote mensen zaken die niet voor zijn/haar oren is bedoeld en gaat dit een eigen leven leiden. Voor een puber is het zaak dat ze gehoord en gezien worden, zij hebben de leeftijd dat ze hun identiteit aan het ontwikkelen zijn. Een scheiding kan voor hen heftig en verwarrend zijn. Ik help ze om bewust te worden van zaken en geef hen handvatten hoe het ook anders kan. Samen kijken we hierbij wat passend is bij de leeftijd van jou kind.

Mijn werkwijze die ik hanteer bij een kind gesprek is dat ik aansluit bij de vraag en me van daaruit onderzoekend opstel. We kunnen de drie huizen gaan tekenen om zo te kijken wat een kind spelenderwijs vertelt over gedachten en fantasieën. We kunnen ook aan tafel zitten of gaan wandelen en dan een gesprek hebben (dit heeft vaak de voorkeur van pubers). Daarnaast doe ik wel eens een rollenspel, schrijven we een (strip)verhaal/gedicht, doen we een spel, knutselen we een toverdoosje of iets anders. Dit is afhankelijk van de leeftijd van jullie kind en eigen wensen.

Ik vind het ontzettend belangrijk dat jullie kind zich prettig en veilig voelt en dat ik zijn/haar tempo volg. Ik ben lief voor kinderen, zeg wat ik doe en doe wat ik zeg en vind humor erg belangrijk om een ontspannen sfeer neer te zetten.